Christa – Projectzorgkundige

"Bij buro Medical gaat alles snel!"

Vertel eens, hoe heb jij het afgelopen jaar ervaren?

"In augustus startte ik mijn eerste project bij buro Nexus in een zorginstelling in Eindhoven. Dit was een open afdeling, waarbij de patiënten binnen en buiten mochten. Zij hadden allemaal hun eigen appartementje. In het algemeen help je hun met structuur te brengen aan de dagindeling, maar bijvoorbeeld ook met de inname van medicijnen en bepaalde verpleegtechnische handelingen. Dit was een leerzame periode. Ik leerde allemaal ziektebeelden kennen, waar ik voordien geen ervaring mee had. Denk bijvoorbeeld aan mensen met Borderline syndroom en mensen met een dwarsleasie. We moesten op een bepaald moment natuurlijk wel rekening houden met de coronamaatregelen. Dit was wel een aanpassing. Kortom: een uitdagend jaar, maar wat leerrijk!"

Je maakte onlangs de overstap van buro Nexus Nederlands naar buro Medical. Hoe heb jij deze switch ervaren?

"Ik ben begonnen bij buro Nexus in Nederland, maar ik ben gedurende mijn opleiding verhuisd naar België. Daarom wilde ik eens vragen of ze bij buro Medical ook projectzorgkundigen zochten. Dat was de enige vraag, en toen kreeg ik meteen reactie om op gesprek te komen. Twee dagen later had ik mijn contract al getekend! Ik sta nu in een woonzorgcentrum als projectzorgkundige, wat dus weer ouderenzorg is. Ik kijk er alvast erg naar uit!"

Voordat je in de zorg stapte, werkte je als winkelmedewerker bij een bakker. Waarom koos je voor een uitdagende functie binnen de zorg?

"Ik werkte als winkelmedewerker bij een bakker. Veel mensen kwamen naar me toe voor een babbeltje. Het luisterend oor en open houding neem ik nu mee als projectzorgkundige. We kregen namelijk een workshop over de functies van een winkelmedewerker buiten het verkopen, hierbij werd verteld dat we vaak ook functioneren als ''psycholoog''. Mensen gebruiken jou dan ook om mee te praten en problemen te delen. Vijf jaar lang heb ik met veel plezier als winkelmedewerker gewerkt, totdat mijn tante me contacteerde. Zij wist dat ik zocht naar een nieuwe uitdaging. Destijds werkte zij in een verpleeghuis in Rotterdam en vertelde mij dat ze nog zochten naar een Verzorgende IG (werken – leren traject). Ik heb me toen in het diepe gegooid: het ergste wat kon gebeuren, was dat ik het niet leuk zou vinden. Vanaf dag één was ik verkocht. Ik begon op een revalidatieafdeling, wat heel afwisselend is. Wij hadden twee gangen. Aan de ene kant lagen mensen met CVA (beroerte). Zo herinner ik me in het bijzonder een vrouw die niet kon praten of wandelen. Toch ging zij al wandelend en sprekend de deur uit. Aan de andere kant hadden we patiënten met orthopedische klachten zoals, nieuwe knieën, heupen, amputaties etc."

Welke projecten heb je tot nu toe afgelegd bij ons en wat wil je écht nog graag doen?

"Ik heb er tot nu toe twee achter de rug: één in Eindhoven bij een zorginstelling voor mensen met gedragsproblemen en het tweede bij een thuiszorgorganisatie in Breda. Toen ben ik met zwangerschapsverlof gegaan, waarna ik de overstap naar buro Medical zette. Als zorgkundige mag je in België ook in een ziekenhuis werken, dus dat wil ik graag eens doen."

Deze maand, op 14 juni, is het de Wereld Bloeddonordag. Kun jij vanuit jouw expertise vertellen waarom het zo belangrijk is om bloed te doneren?

"Al sinds ik in België woon, wil ik graag bloed gaan geven omdat daar maandelijks inzamelingen zijn van het Rode Kruis en omdat mijn man vaak bloed ging geven. Maar het kwam er maar niet van. In maart ben ik bevallen en toen had ik zelf bloed nodig. Toen besliste ik om deze stap te zetten. Je hoort continu dat er nood is aan bloed. Mensen moeten blijven geven, anders had ik mijn bloedtransfusie ook niet kunnen krijgen. "

zorgkundige

Vandaag

op gesprek...

Morgen een nieuwe uitdaging. Zo snel kan het gaan bij buro Medical.
Wanneer kom jij langs?